Sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul Episcopul Râmnicului 2022

 După cum știm deja la inițiativa și propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea, părintele nostru duhovnicesc din acea vremea în ședința de lucru a Consiliului Local Municipal din anul 1999, a fost adoptată cu unanimitatea voturilor valabil exprimate hotărârea prin care Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a devenit ocrotitorul spiritual al Eparhiei Râmnicului, pe care a păstorit-o între anii 1705-1708. Așadar, potrivit acestei hotărâri a devenit o tradiție ca în preajma sărbătorii Sfântului 27 septembrie  Administrația Arhiepiscopală a Râmnicului, organizează o serie de manifestări cultural duhovnicești care culminează cu  săvârșirea Sfintei Liturghii oficiate de un sobor de ierarhi din țară și din străinătate înconjurați de un numeros sobor de preoți și diacon.

Astăzi în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiată în altarul de vară din incinta Ansamblului Arhiepiscopal de către un sobor de ierarhi după cum urmează:

   Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,


 Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de  Akhaltsikhe și Tao-Klargeti, 


Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, 


Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și 


Preasfințitul Părinte Quais, Episcop de Erzurum și vicar-patriarhal al Patriarhiei Greco-Ortodoxe a Antiohiei și a Întregului Răsărit, înconjurați de soborul preoților din Protoieria Râmnicu-Vâlcea și stareți ai mănăstirilor vâlcene.

Alături de preoții și diaconii, monahii, și monahiile, stareții și starețele de la parohiile și mănăstirile arondate celor patru protoierii componente ale Eparhiei au fost prezenți inimoșii credincioși însoțiți de autorități locale ,județene și georgiene oaspeți din țara Sfântului Antim au fost Excelența Sa, doamna consul Nina Pipia, domnul deputat Anton Obolashvili, părintele prof. univ. dr. Alexi Ksuthashvili, Preacuviosul Grigori Kurtsikidze, starețul Mănăstirii „Sfântul Antim” din Georgia și Corul de copii „Irmisa” din satul natal al Sfântului Antim.

În cuvântul de învățătură rostit tuturor celor prezenți,  Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de  Akhaltsikhe și Tao-Klargeti, a vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, actualul întâistătător eparhiot al Râmnicului a vorbit la rândul său, în completare despre virtuțile Sfântului Episcop Martir Antim.   . „Chipul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul a strălucit vreme de mai bine de trei secole în spiritualitatea creștină, devenind model de virtute prin răbdarea vitregiilor robiei și statornicia în dreapta credință, împodobindu-și sufletul cu o aleasă viețuire în care a alăturat smereniei ascultarea și împlinirea voii lui Dumnezeu, în mod aparte prin slujirea arhierească, ca episcop al Râmnicului ori ca mitropolit al Țării Românești. Înzestrat cu un fin talent artistic, „priceput în toate”, s-a remarcat în arta caligrafiei și a miniaturii, care presupunea rafinament, execuţie măiastră şi corectitudine ireproşabilă a textului, iar după venirea în Țara Românească, unde funcționau numeroase scriptorii și centre tipografice, deprinzând meșteșugul tiparului, a oferit cărţi slujitorilor sfintelor altare şi întregului popor însetat de credinţă şi cultură, ceea ce a condus la consolidarea unității limbii textelor religioase, o unitate tematică și lingvistică, deopotrivă.


Cărturar cu orizonturi largi, Sfântul Antim a așezat în lumină, atât prin activitatea tipografică cât și prin lucrarea pastoral-misionară, o temeinică erudiție, relevată în mod aparte de publicarea Didahiilor, operă omiletică despre care s-a spus că este „cea mai înaltă expresie a cuvântului rostit până la acea dată”, și prin care a oferit autentice documente privitoare la viața religioasă și socială a poporului român.  


Sfântul Antim Ivireanul a înțeles menirea slujitorilor Bisericii de a fi cu adevărat „sarea pământului și lumina lumii”, însă, deopotrivă, a considerat a fi „lumină a lumii” înțelegerea frumuseții textelor liturgice a căror traducere a fost privită drept un adevărat manifest îndreptat împotriva ideii limbilor sacre, care a ţinut neamul nostru în ignoranţă spirituală sute de ani.


Meritele sale au fost apreciate de generațiile care i-au urmat pe tărâm cultural și care au așezat limbajul bisericesc la temelia limbii române literare în secolele următoare, încât, cu totul merituoriu, Sfântul Ierarh Martir Ivireanul a fost așezat în galeria ctitorilor de cultură și limbă românească.


Cinstit în rândul sfinților, a fost ales în anul 1999 drept Ocrotitorul Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea, oraș căruia i-a deschis drumul spre devenirea sa drept „capitală a tipografilor”” ,a concluzionat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop gazdă mulțumind tuturor pentru prezență și pentru buna rânduială de care au dat dovadă.































Galerie imagini

Sursa text și spot foto Secretariatul Parohiei Băbeni III Valea Mare foto Arhiepiscopia Râmnicului   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia