Aducerea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la București: O nouă sărbătoare în calendar, începând din 2024

 

Așa cum credincioșii din Mitropolia Olteniei cinstesc cu evlavie în Duminica a treia după Luminatul Praznic al Învierii Domnului, Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Calinic Episcopul Râmnicului în Oltenia. Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adoptată în ședința de lucru desfășurată în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub Președinția Preafericirii Sale Părintelui nostru Patriarh Daniel în data de 5 iulie 2022 și credincioșii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, Arhiepiscopia Bucureștilor vor cinstii începând cu anul 2024 cu aceeași evlavie, precum cei din Oltenia Aducerea Moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabovo, Bulgaria, la București, în data de 13 iulie 1774. Așadar, în această săptămână miercuri s-au împlinit 248 de ani de când Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie se află întregi în Catedrala Patriarhală. 

       Cum au ajuns moaştele Sf. Dimitrie la Bucureşti

Contextul istoric în care au ajuns cinstitele moaște în Capitala României a fost Războiul ruso-turc (1768-1774). Luptele s-au purtat şi pe pământ românesc, dar şi la sud de Dunăre.


Când generalul rus Ivan Petru Saltikov a ajuns cu armata sa în satul Basarab, pentru ca cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie să nu fie profanate de turci, a poruncit ca ele să fie duse în Rusia.  

Când a trecut cortegiul cu racla prin Bucureşti, un negustor bogat de origine macedo-română, cu numele Hagi Dimitrie, dar şi mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, au rugat pe generalul rus să lase cinstitele moaşte poporului român şi Mitropoliei ţării, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul războiului, mai ales că sfântul Dimitrie era „valah” de neam.

Generalul a fost înduplecat și le-a ascultat dorința. Moaştele Sf. Dimitrie au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, în data de 13 iulie 1774.

Sursa text și spot foto  Secretariatele Parohiale istoria Aducerii Moaștelor Sfântului Dimitrie preluare Agenția de știri Bazilica foto Racla Moaștelor Sfântului Dimitrie Basarabov

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia