Sfânta Lumină de la Mormântul Mântuitorului din Ierusalim, în România, în cele patru protoierii ale Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului vine și în anul 2022

 În fiecare an în Sfânta și Marea Sâmbătă, ajunul marelui praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos Lumea Ortodoxă, așteaptă cu emoție și evlavie pogorârea Luminii Sfinte. Ca în  fiecare an  începând cu anul 2008 și credincioșii ortodocși români, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, se bucură de lumina primită în dar, de la Mormântul lui Hristos , cel dătător de viață și speranță . după cum a fost anunțat de către Biroul de Presă al Patriarhiei Române, delegația este condusă începând cu anul 2014, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, până în anul 2014, această delegație a fost condusă de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, iar de la data de 8 iunie 2014, (Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusalii), Până când Bunul Dumnezeu îl va chema la Sine, va fi Arhiepiscop al Râmnicului. Din delegație au mai făcut parte alături de Preasfințitul Părinte Episcop Timotei ostenitori din cadrul Administrației Patriarhale .

În ultimii doi ani din cauza restricțiilor sanitare provocate de epidemia de corona virus covid19 sau sarscov2 nu a mai fost constituită în vederea aducerii Sfintei Lumini aceasta fiind adusă în România de către Înaltpreacuviosul Părinte Arhimandrit doct Teofil Anăstăsoaie. La eveniment sunt prezenți și ambasadori și consulii ce își desfășoară misiunea temporar în acele locuri

               Evenimentul pogorârii Luminii Sfinte va avea loc  sâmbătă 23 aprilie 2022, având următorul  desfășurător:

                              După Slujbă Vecerniei unită cu Litia, a urmat procesiunea către Biserica Sfântului Mormânt la procesiune pe lângă Patriarhul Teofil,   mai participă  preoții și diaconii slujitori purtând în mâini steagurile liturgice numite prapori, Ripide (Cruce  cu steluță în vârf), toacă precum și alte obiecte liturgice convoiul de  procesiune este format  din mulțimea de credincioși de toate confesiunile prezente în lume arabi cu tobe fără rugăciunea cărora Sfânta Lumină nu se coboară. Acest convoi se formează pe traseu până în apropierea intrării în Biserica Sfântului Mormânt  trebuie să precizăm faptul că biserica este sigilată după Slujba Prohodului Domnului,  cu două panglici peste care se aplică sigiliul mare de ceară rotund căruia i se adaugă anual ceară pentru a se păstra aceeași cantitate din această ceară maicile responsabile dăruiesc bucățele pelerinilor care vizitează Locurile  . Înaintea sigilării ușii se verifică dacă în interior mai există candele aprinse și surse de foc pentru înlăturarea oricăror suspiciuni punându –se pe lespedea Sfântului Mormânt numai  un  vas special pentru păstrarea Sfintei Lumini în acest vas se pune vată simplă care se va aprinde în momentul în care lumina Sfântă, se va pogorâ . Odată ajuns în fața Bisericii Sfântului Mormânt, Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului împreună cu preoții și diaconii  prezenți înconjoară de trei ori Biserica Sfântului Mormânt, apoi la intrare Preafericirea Sa, este percheziționat corporal de către poliția civilă musulmană și israeliană, precum și de către primarul cetății,    tocmai pentru a nu exista suspiciuni ca ar avea asupra sa, vreo foc care ar pute denatura autenticitatea minunii. Așadar, Patriarhul este  dezbrăcat de toate veșmintele liturgice intrând în Biserică îmbrăcat numai în stiharul alb[1]. în interior Patriarhul se așază în genunchi punând capul pe  marginea lespezii și începe să se roage rostind rugăciunea pentru venirea sfintei lumini .Rugăciune care are următorul text:

                      Stăpâne, Doamne, Iisuse Hristoase, Înţelepciune începătoare de lumină a Tatălui Celui fără-de-început, Care locuieşti întru lumina cea neapropiată, Care ai poruncit luminii să strălucească dintru întuneric, Care ai spus să fie lumină şi a fost lumină, Doamne, Dătătorule- de-lumină, Care ne-ai scos din întunericul înşelăciunii şi ne-ai călăuzit la lumina minunată a cunoştinţei Tale, Care ai umplut de lumină şi bucurie tot pământul prin venirea Ta în trup aici şi cele de dedesubt prin pogorârea Ta la iad, după care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfinţii Tăi apostoli, Ţie Îţi mulţumim că prin credinţa cea dreaptă ne-ai scos din întuneric la lumină şi ne-am făcut fii ai luminii prin sfântul Botez şi am văzut slava Ta plină de har şi adevăr (Ioan 1, 14).

     Dar o, Dătătorule-de-lumină Doamne, Care eşti lumina văzută de cei care au stat în întuneric; Stăpâne Doamne, Care eşti Lumina cea adevărată, care luminezi pe tot omul care vine în lume (Ioan 1,9), singura Lumină a lumii şi lumina vieţii oamenilor, de a Cărui slavă este plin tot universul, căci Tu ai venit ca lumină în lume prin pogorârea Ta în trup, deşi lumea a iubit întunericul mai mult decât lumina.

               De aceea prăznuind cu inimă plină de bucurie şi cu duhovnicească bucurie în această preabinecuvântată Sâmbătă, preamântuitoarele taine împlinite într-un mod dumnezeiesc, potrivit Ţie, pe pământ şi sub pământ, pomenind adevărata lumină lină (înveselitoare) şi de dorit, care a strălucit dumnezeieşte peste aceştia în cele mai de jos, şi într-un chip dumnezeiesc a strălucit din Mormânt, facem vădită Lumina care arată Teofania Ta, Cel care ai venit în lume pentru noi.

Căci aşa cum în această noapte mântuitoare şi strălucitoare toate se umplu de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ prin taina fericitoare a pogorârii Tale la iad şi învierea Ta cea de a treia zi din mormânt, cei ce primesc cu evlavie din această Lumină neîncetat aprinsă şi pururea strălucitoare o împart (transmit) celor ce cred în Tine, Lumina cea adevărată, şi noi Te chemăm şi Te rugăm, Preasfinte Stăpâne, ca să arăţi acest dar de sfinţire plin de harul Tău dumnezeiesc prin harul preasfântului şi de-viaţă-purtătorului Tău Mormânt şi să binecuvântezi şi să sfinţeşti pe cei ce se ating de ea cu cucernicie, slobozindu-i de întunericul patimilor, şi să ne faci vrednici de preastrălucitoarele Tale sălaşuri unde străluceşte lumina cea neînserată a Dumnezeirii Tale.

Dă-le, Doamne, sănătate şi viaţă bună, umple casele lor de tot binele. Dătătorule-de-lumină, Stăpâne, ascultă-mă pre mine, păcătosul, în acest ceas şi dă-ne nouă şi lor să umblăm în Lumina Ta şi să locuim în ea cât timp vom avea lumina vieţii de faţă.

Fă, Doamne, ca lumina faptelor noastre bune să lumineze înaintea oamenilor, ca ei să Te slăvească pe Tine împreună cu Cel fără-de-început al Tău Părinte şi Duhul Tău cel Sfânt.

Căci Tu ne-ai aşezat lumină neamurilor, ca să luminăm pe cei ce umblă întru întuneric, dar lucrând răul, am iubit întunericul mai mult decât lumina, căci oricine face răul urăşte lumina, după cuvântul Tău cel nemincinos.

De aceea păcătuind, ne poticnim zilnic pentru că umblăm în întuneric. Dă-ne să vieţuim restul zilelor noastre cu ochii minţii luminaţi. Dă-ne să umblăm ca fii ai luminii în lumina poruncilor Tale, albeşte veşmântul strălucitor al sfântului Botez pe care l-am înnegrit cu faptele noastre, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca şi cu o haină.

Dă-ne să îmbrăcăm armele luminii ca să îndepărtăm pe stăpânul întunericului cel ce se preface în înger al luminii.

Doamne, aşa cum în această zi ai strălucit celor ce şedeau în întuneric şi în umbra morţii, tot aşa străluceşte în inimile noastre lumina Ta cea neînserată, ca strălucind cu lumina aceasta şi arzând în credinţă, să Te slăvim pe Tine, singura Lumină lină a Luminii celei dătătoare-de-lumină în veci. Amin!“[2]

 

 

[1]Veșmânt lung ca o cămașă

[2] *** https://basilica.ro/rugaciunea-pentru-primirea-sfintei-lumini-citita-de-patriarhul-ierusalimului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfânta lumină a venit astăzi 23  aprilie 2022, în jurul orei 14.30

 

După primirea Luminii de către Patriarh în mănunchi de 33 de lumânări   credincioșii prezenți în număr restrâns împreună cu delegațiile primesc la rândul lor lumina, care va fi transportată în țările de origine. La București aeronava special închiriată a aterizat pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei       aici au fost prezente delegațiile Centrelor Eparhiale  la Râmnicu Vâlcea, Sfânta Lumină, a fost întâmpinată   la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnic, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Doctor Varsanufie Gogescu, împreună cu clerul monahii,monahiile și credincioșii cărora le –a  oferit – o , în acest mod Sfânta Lumină a ajuns și în cele patru protoierii și anume Râmnicu Vâlcea, Călimănești, Drăgășani și Horezu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia