Comunicat Cu privire la organizarea Recensământului Populației și al locuințelor, în România 2022

 În ședința de lucru de joi 17 februarie 2022, ierarhii membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au discutat și aprobat ca „Centrele eparhiale din țară și din străinătate să transmită personalului clerical îndemnul de a-i încuraja pe credincioși să-și îndeplinească această datorie civică și să își declare apartenența religioasă corectă, mai ales prin autorecenzare, în perioada 14 martie-15 mai 2022”.


Recensământul a debutat la 1 februarie, cu o primă etapă, cea de preluare a datelor din surse administrative.


Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput în trei etape: preluarea datelor din surse administrative, autorecenzarea și colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, pentru acele persoane/clădiri/locuinţe pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.


„Recensământul este o activitate al cărei succes depinde, în cea mai mare parte, de modul în care populaţia va colabora la actul de recenzare”, declara printre altele, purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, la deschiderea primei etape de recenzare.


Salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, au dreptul la o zi liberă, plătită de angajator. Aceasta se va acorda în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.


Conform recensământului din 2011, populaţia stabilă a României era de 20.121.641 persoane, iar 86,5% dintre românii care și-au declarat religia erau ortodocși.

În concluzie potrivit hotărârii adoptate suntem cu toții îndemnați să sprijinim autoritățile publice în toate acțiunile civice benefice Bisericii și societății în care trăim. 

Surse text Institutul Național de Statistică Centrul de Presă Bazilica al Patriarhiei Române și Secretariatele Parohiale 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia