Nașterea Domnului scut împotriva necazurilor și a suferinței 2020

Patriarhia Română, 

Mitropolia Olteniei, 

Arhiepiscopia Râmnicului,

Protoieriile:

Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Călimănești. 

Parohiile:


Ciorăști, Câineni I, Băbeni III-Valea Mare și Marcea.

2020 -„Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”



Coperta 1: Nașterea Domnului -un desen animat rusesc de excepție


S-a născut pe pant și ne-a izbăvit, te cântăm te slăvim Iisus bine-ai venit 

(vers refren colind 2020,  )  


Preafericirea Voastră,

Înaltpreasfințiți Părinți Arhiepiscopi și Mitropoliți, 

Preasfințiți Părinți  Episcopi, episcopi – vicari și arhierei – vicari,

Preacucernici Părinți Protopopi,

Preacucernici Părinți slujitori ai Sfintelor Altare, 

Preacuvioase Maici Starețe,

Preacuvioase Maici, 

Preacuvioși Părinți Stareți 

Preacuvioși Părinți 

Majestatea Voastră,

Altețele Voastre,  

Onorate autorități de stat centrale județene și locale 

Distinsului corp profesoral și medical,


Iubiților credincioși și binefăcători ai sfintelor lăcașuri, 

Iubiți credincioși 

Traversăm cu voia Domnului, o nouă perioadă dificilă din Istoria României și a lumii. În această perioadă autoritățile statelor indiferent de  confesiunea religioasă pe care o promovează ne recomandă stăruitor să rămânem acasă, pentru a ne proteja unii pe alții de contaminarea și răspândirea publică a virusului. Dacă privim cu atenție în de-alungul istoriei vom găsii câteva asemenea perioade precum:

a. Epidemiile istorice


Epidemia de Tifos exantematic  (1916-1918),  Perioada participării  României, în cadrul Primului Război Mondial. Tifosul exantematic a fost adevăratul nostru vrăjmaș;cu el ne-am războit mai mult decât cu nemții-el ne-a răpus trei sferturi din cei 800.000 de oameni pe care i-am jertfit pentru realizarea unității noastre naționale. Crudă și inutilă jertfă care va rămâne de pomină și, să sperăm de pildă generațiilor viitoare.    

Epidemia preistorică (30001), de ani înainte de Hristos Această încercare epidemiologică a fost îngăduită de către Bunul Dumnezeu, cu aproximativ 5.000 de ani înaintea întrupării Sale în Pântecele Preacuratei și Pururea Fecioarei Maria, această epidemie a apărut în China, unde a decimat un sat preistoric acolo rămășițele pământești au fost adunate într-o casă care apoi, a fost arsă. Nu a scăpat nicio categorie socio profesională deoarece, în urma analizei efectuate au fost descoperite scheletele copiilor, tinerilor persoanelor de vârstă medie sau ale persoanelor vârstnice.

Epidemia Plăgii Atenei (430), de ani înainte de Hristos Nu după mult timp se izbucnește războiul Ateno-Spartan, care de asemenea a făcut ravagii în rândul populației capitalei Atena, Grecia, timp de aproape cinci ani. Calculele estimative arată că au trecut în eternitate în jur de 100.000 de oameni. Celebrul istoric grec Tuclitide care a trăit între ani 460 -400  înainte de Hristos, a lăsat posterității o mulțime de manuscrise în care a consemnat că: “ oamenii cu o stare perfectă de sănătate au fost atacaţi brusc de nişte călduri violente în zona capului, ochii li s-au inflamat, în timp ce părţile interioare, cum ar fi gâtul şi limba, au început să sângereze, emiţând o respiraţie nenaturală ” (traducere de Richard Crawley din cartea. “


Epidemia Plăgii a fost o sursă de dezbatere pentru specialiștii vremii, acum apare o serie de boli precum Febra tifoidă și Ebola. 

Epidemia de Ciumă Antonină (180 – 168), după Hristos Acum soldații români revin acasă aducând cu ei după o amplă campanie mai mult decât prada victoriei. Ciuma Antonină, care ar fi putut fi variolă, a distrus armata și a ucis peste 5 milioane de oameni din Imperiul Roman . Istoricii consideră că microbul epidemiologic a fost adus în Imperiul Roman în urma întoarcerii soldaților din războiul împotriva Parthiei. Această epidemie a condus către sfârșitul Păcii Romane perioadă cuprinsă între anii 27 înainte de Hristos și,180 după Hristos, când Roma era în culmea puterii sale. Însă după anul 180 când instabilitatea a început să crească cuprinzând în totalitate Imperiul Roman, existând o multitudine de războaie civile și invazii ale grupurilor barbare. Acum Creștinismul devine din ce în ce mai popular în perioada de după producerea ciumei.

Epidemia de Ciumă a Sfântului Ciprian Episcopul Cartaginei (250-271), după Hristos Această molimă epidemiologică transmisibilă intracomunitar a fost denumită după numele Sfântului Ierarh Ciprian, Episcopul  Cartaginei, oraș localizat în Tunisia, atmosfera  din acest oraș descria cel mai bine sfârșitul lumii pământești pentru oamenii acelor vremuri. Se  estimează că virusul epidemic a răpus 5.000 de oameni zilnic doar la Roma. În anul 2014, arheologii Luxorieni au descoperit într-o groapă comună a victimelor acestei ciume. Corpurile neînsuflețite ale acelor adormiți întru nădejdea învierii și a vieții veșnice aceste corpuri erau acoperite de un strat gros de var, varul atunci ca și acum în cazul celor decedați în cadrul Secțiilor Administrare Terapie Intensivă, era și este utilizat ca dezinfectant.

Tot acum în cadrul cercetării gropii specialiștii arheologi au mai scos la lumină trei cuptoare ce erau utilizate la producția varului și arderea rămășițelor pământești ale victimelor bolii din păcate experții epidemiologi nu deții multe informații cu privire la acest virus, ca de altfel la mai toți virușii deoarece aceștia pot suferii mutații genetice imprevizibile. 

Epidemia de ciumă a Împăratului Iustinian cel Mare (541-542 ), Pe parcursul acestui an Imperiul Bizantin a fost devastat de Ciuma bubonică, în acest moment a fost marcat începutul declinului imperiului după aceea ciuma reapare periodic estimările demografice arată o rată a mortalității de până la 10% din populația globală. Ciuma iustiniană  a prezentă imperiul bizantin între anii (527-565 ), după Hristos  în perioada domniei lui Iustinian, Bizantin a ajuns să măsoare cea mai mare suprafață contopind un teritoriu situat din Orientul Mijlociu până în Europa de Vest.

Amintim faptul că marele împărat este ctitorul Catedralei Patriarhale Ecumenice

 „Sfânta Sofia „din vechiul Constantinopol, astăzi Istambul, Turcia. Trebuie spus că în urma infectării cu această boală dar a supraviețuit însă imperiul pierde din teritoriu .


Epidemia Morții Negre (1346-1353 ) “Moartea neagră“ a pornit din Asia până în Europa, în urma ei lăsând dezastru estimările demografice dacă în cazul ciumei iustiniene, din Imperiul Bizantin ne arăta că 10%din populație a fost chemată la Domnul acum ni se arată statistic că jumătate din populația Europei a plecat la Domnul. Boala a luat naștere din bacteria Yersinia pestis, care apoi a fost răspândită de către purici pe rozătoare care s-au infectat. Trupurile celor adormiți au fost înhumate în masă în morminte. Această epidemie a schimbat radical cursul istoriei continentului European. Atunci când avem un mare declin demografic și forța de muncă devine din ce în ce mai greu de găsit , ceea ce conduce la o monetizare mult mai bună a lucrătorilor așadar, la finalul pribegiei prin continent studiile ne arată că lucrătorii au avut acces alimentele de bază precum carnea și pâinea de calitate superioară. De asemenea, lipsa  forței de muncă  ieftine a condus la inovația tehnologică.

Epidemia Cocolizliilor  (1545-1548 )  Această epidemie a fost cauzată de o formă de febră hemoragică virală care a răvășit 15 milioane de oameni aferente populației Mexicului și Americii Centrale precizăm că populația era deja afectată de seceta extremă ce se abătuse. Recent a fost examinat ADN-UL din rămășițele pământești ale celor adormiți această analiză a scos la iveală faptul ca populația a fost infectată cu o subspecie de salmonella cunoscută sub numele de   S. Paratyphi C, acest virus cauzează febra enterică, febra enterică debutează ca orice febră cu temperatură corporală ridicată, frisoane și deshidratare, în cele din urmă acest tip de febră duce la  probleme gastro-intestinale, culminând cu decesul persoanelor infectate.

Plăgile americane (secolul XVI)  Aceste plăgi reprezintă un cumul al mai multor grupuri de boli eurasiatice introduse pe teritoriul Continentului American de către exploratorii europeni. Acest cumul plagal inclusiv variola, a condus către prăbușirea civilizațiilor, printre aceastea numărându -se și civilizația aztecă din nou estimările demografice ne arată că 90%din populația indigemă aflată în acea parte a globului a fost decimată. Aceste boli au “ajutat“armata Spaniolă aflată sub comanda lui Hernán Cortés, să cucerească capitala aztecă Tenochtitlán,(1519)  precum și o altă flotă spaniolă comandată de către Francisco Pizarro, (1532)  Spania preluând astfel cele două imperii în ambele cazuri, armatele aztecă și incană, au fost decimate de boală  și nu au mai rezistat presiunii psihice impuse în acele momente cruciale. Cetățenii statelor Marea Britanie, Franța, Portugalia și Olanda încep acum să exploreze emisfera occidentală și totodată, să o cucerească însă eforturile de cucerire au fost diminuate din pricina bolii care afectase semnificativ armatele reducând dimensiunea grupurilor indigene. 

Ciuma Londoneză (1665-1666 ) Este ultimul mare focar rămas pe teritoriul Marii Britanii, în urma pandemiei “Morții Negre“  provocând un exod masiv al populației londoneze exodul a fost condus de către  Charles al II-lea. Ciuma Londoneză debutează în luna aprilie a anului (1665),răspândindu-se rapid de-alungul verii puricii găzduiți pe blănurile rozătoarelor infectate au reprezentat calea cea mai facilă de transmitere a virusului. La finalul ciumei statistica estimativă ne prezintă situația alarmantă exactă și anume circa: 100.000de oameni inclusv15%dintre locuitorii Regatului Unit al Marii Britanii au adormit întru nădejdea învierii și a vieții veșnice. Acest lucru însă nu a însemnat sfârșitul suferinței poporului londonez implicit al orașului astfel că în data de 2 septembrie a anului (1666) a izbucnit marele incendiu ce a durat patru zile în acest răstimp mare parte din oraș a fost făcută scrum. 

Marea Ciumă Marsiliană (1720-1723 ) Istoria ne relatează că marea ciumă Marsiliană a avut ca punct de izbucnire nava militară  Grand-Saint-Antoine care ajunge la destinația finală Marsilia, tranzitând Franța și având la bordul său o încărcătură cu marfă din Estul Mării Mediterane. Cu toate că navă după efectuarea acestui transport de marfă a intrat în carantină ciuma a traversat orașul având ca mijloc de transmitere așa cum am văzut și mai sus puricii găzduiți pe blănurile rozătoarelor infectate. Ciuma s-a răspândit extrem de rapid în trei ani Datele statistice estimative ne arată și de data această că 100.000de locuitori au trecut la Domnul în Marsilia și împrejurimi estimându-se că până la 30%din populație a fost răpusă de boală.  

Ciuma rusească (1770-1772 ) Moscova a fost ca și celelalte state a căror situație am descris-o mai sus profund afectată de această molimă și de spaima locuitorilor aflați în carantină această spaimă degenerând în violență și revoltă care s-au răspândit cu ușurință în întreg orașul culminând cu uciderea arhiereului locului  Ambrosius, al Întregii Rusii,  care sfătuia poporul să nu se adune pentru a lua parte la acele manifestații. Apoi Împărăteasa Ecaterina cea Mare, a devenit neliniștită tulburându-se deoarece dorea restabilirea imediată a păcii și ordinii publice în țara pe care cu credință și dragoste a condus-o pentru atingerea acestui obiectiv a fost emis decretul  rapid prin care se cerea mutarea tuturor fabricilor adică a întregii industrii în afara Moscovei. Pe durata epidemiei ni se precizează de asemenea, statistico-estimativ ca și în unul dintre cazurile descrise mai sus faptul că aproximativ 100.000 de locuitori au adormit. După ce ciuma s-a încheiat Ecaterina, străduindu-se în continuare să restabilească ordinea publică în  Imperiul Rus În anul (1773), Yemelyan Pugachev, bărbat ce pretindea a fi Petru al III-Lea soțul Ecaterinei celei Mari.

Epidemia Febrei Galbene din Philadelphia ( 1793) așadar, febra galbenă a afectat capitala Statelor Unite ale Americii la aceea vreme, oficialii au presupus că sclavii sunt imuni. De aceea, aboliștii au solicitat să fie recrutați oameni de origine africană pentru îngrijirea bolnavilor. Boala fiind purtată și răspândită de către țânțari al căror număr a crescut semnificativ în lunile călduroase și umede  ale verii numai la sosirea anotimpului rece când țânțarii au finalizat ciclul anual de supraviețuire epidemia a luat sfârșit însă până atunci cifrele statistice ne arată că, peste  5.000 de oameni au repausat .

Pandemia de gripa ( 1889-1890) epoca industrială aduce acum în atenție noile mijloace de transport moderne, care conduc virusul spre a contribui la viitorul dezastru ce se va produce în scurt timp. Peste câteva luni boala s-a răspândit masiv pe tot globul,  decimând un milion de oameni. A fost nevoie de o lună și o săptămână pentru ca pandemia să atingă punctul maxim al mortalității. Primele cazuri au fost raportate pe teritoriul Rusiei. Aici virusul intră în  întreg  Sankt Petersburg-ul apoi, își continuă drumul spre Europa și restul lumii deșii, încă nu existau pe atunci avioane.

Epidemia americană de poliomelită (1916 ) Epidemia debutează în America unde infectează 27.000 de persoane, dintre care  6.000 au plecat spre cer. Poliomelita afectează cu precădere copiii, care dacă supraviețuiesc uneori rămân cu dizabilități severe pe tot parcursul vieții. Epidemia polio apare acum sporadic și ciclic până în anul (1954 )când apare vaccinul poliomelinic Salk pe măsură ce acest vaccin vital în eradicarea bolii devine disponibil cazurile poliomelice încep să scadă ultimul caz raportat a fost cel din (1979).

Epidemia gripei Spaniole(1918-1920) După cum sugerează numele această boală a apărut Spania, unde potrivit estimărilor aproximativ 500 de milioane de oameni de la Marea Sudică până la Polul Nord au căzut victime. O cincime plecând din această viață, unele comunități indigene ajungând aproape de pragul dispariției. Răspândirea letalizată a aceste gripe fiind influențată de către condițiile de pe front în privința alimentației precare oferite soldaților.

Pandemia gripei asiatice (1957-1958)  Gripa asiatică a reprezentat o altă manifestare a gripei globale cu rădăcini adânci în China, așa cum vom vedea nu peste mult timp și în cazul epidemiei actuale covid19. Virusul gripei asiatice fiind creat prin combinația unor viruși gripali aviari. Centrele pentru prevenirea, controlul și eradicarea bolilor transmisibile a constatat că boala se multiplică rapid întru cât în orașul Singapore    

În februarie 1957, în Hong Kong în aprilie 1957, iar apoi în oraşele de coastă din Statele Unite ale Americii în vara anului 1957. Numărul total al victimelor a depăşit pragul de 1,1 milioane în toată lumea, cu 116.000 de


b. Epidemii actuale 


Epidemia HIV /SIDA ( 1918 până în prezent ) Tradus Sindromul Imuno Deficienței Dobândite care a infectat 35 de milioane de oameni încă de la început acest virus Hiv care provoacă sindromul a luat naștere dintr-un virus al cimpanzeului, care a suferit mutații genetice transmisibile uman. În anul 1920, virusul a început să călătorească în jurul lumii și în acest fel a luat naștere până la sfârșitul secolului XX. Aproximativ Acum, aproximativ 64%din cele 40 de milioane de persoane estimate că supraviețuiesc virusul Hiv în corpul acestora au domiciliul în Africa Sub- Sahariană. Timp de zeci de ani pentru a combate această boală nu a fost fabricat un anumit tratament însă medicamentele existente la acea dată adică anii 1990le permit celor infectați să ducă o viață perfect normală, condiționându-i să urmeze un tratament regulat studiile științifice au arătat că două persoane au fost vindecate de virus.


Epidemia gripei porcine H1N1(2009-2010 ) Pandemia gripei porcine a fost cauzată de o nouă tulpină a virusului H1N1 cu origini Mexicane pe parcursul anului evolutiv infectând până la 1,4 milioane de oameni din populația globală de asemenea, virusul curățind 151.700 şi 575.400 de oameni. Pandemia a afectat cu precădere copiii și adulții tineri 80%dintre trecerile în veșnicie înregistrându-se în rândul persoanelor de până la 65 de ani a raportat Centrul de Diagnostic Control și Prevenție. Acest lucru a fost ne obișnuit, deoarece majoritatea virusurilor ce provoacă gripa sezonieră, scoate la lumină cel mai mare procent al deceselor în rândul persoanelor de peste 65 de ani sau  chiar mai înaintate. În cazul gripei porcine persoanele care păreau a fi dezvoltat deja o imunitate care-i putea ține departe de acest grup de viruși nemiloși din rândurile căruia face parte și acest temut H1N1, pentru combaterea și prevenirea lui vaccinul este inclus acum în componența vaccinului antigripal anual. 

Epidemia de Ebola din Africa de Sud (2014-2016 ) Pe teritoriul Africii de Vest în cei doi ani de evoluție pandemică a făcut ravagii provocând pagube imense 28.600 de cazuri raportate şi 11.325 plecări în veșnicie primul caz de infectare cu Ebola înregistrându-se în Guinea în luna decembrie a anului 2013 apoi, boala răspândindu-se galopant în Liberia și Siera Leone unde cea mai mare parte a adormiților întru nădejdea vieții celei netrecătoare a avut loc aici. Un număr mai mic de cazuri s-au produs şi în Nigeria, Mali, Senegal, Statele Unite şi Europa, au raportat Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Din păcate nu existe în acest moment un vaccin pentru exterminarea virusului ucigaș Ebola, însă  se întreprind eforturi uriașe pentru găsirea antidotului. Primele cazuri de infecție cu Ebola confirmându-se în Sudan şi Republica Democratică Congo în 1976, originea Ebola preconizându-se că a lua naștere de la lilieci. 

Epidemia de Virus Zika ( din 2015 până în prezent ) Provenit din America Sud și cea Centrală nu poate fi însă cunoscut cu exactitate între timp cercetătorii duc o luptă asiduă pentru ținerea sub control a acestui virus ce are ca principali transmițători țânțarii din familia Aedes, dar poate aicii ne referim la copiii și adulții născuți însă poate a fi transmis și de către om  pe care nu-l atacă ne referim aici la copiii și adulții născuți deja în schimb poate ataca femeile însărcinate provocând pruncilor la naștere malformații irecuperabile  Tipul de ţânţari care poartă Zika trăieşte cel mai bine în climele calde şi umede, făcând America de Sud, America Centrală şi anumite părţi din sudul Statelor Unite să reprezinte adevărate zone de risc. 

Epidemia de coronavirus Covid19 sau Sarscov2 Cunoscut și sub numele de sindromul respirator acut sau sindromul respirator acut sever 2 a lua naștere î anul 2019, în China provincia Wuhan, este virus aerob adică ușor transmisibil pe cale aeriană mod principal de infectare interacțiunea directă om -om  care are loc în general prin picături de secreții respiratorii de la persoane infectate care sunt expulzate prin strănut, tuse sau expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de între 2 și 14 zile[25], cu o medie de 3 zile, deși au fost raportate cazuri cu o perioadă de incubație de până la 24 de zile. Transmiterea poate fi limitată prin spălarea pe mâini, igienă și purtarea de măști chirurgicale persoanele infectate pot fi la debut și pe tot parcursul evoluției bolii asimptomatic sau cu puține simptome, iar ulterior poate dezvolta febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare și oboseală, urmate de pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută și deces întreaga lume depune eforturi substanțiale pentru a combate epidemia  .în încheiere dorim să spunem că:  Sărbătoarea Nașterii Domnului este după cum am mai arătat în anii trecuți sărbătoarea familiei nu întâmplător Biserica a proclamat anul 2020, ca fiind anul Pastorației părinților și copiilor, iar Anul 2021, drept anul Românilor din afara granițelor României, în Patriarhia Română tocmai pentru a ne învăța adevăratele valori ce izvorăsc din școala familiei. Așadar Nașterea Pruncului Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea iubirii smerite, milostive și darnice a lui Dumnezeu pentru lume, care mai târziu va birui moartea eliberând omul de păcat. Lumina din ieslea Betleemului, ce s-a coborât asupra pruncului născut ne cheamă permanent la slujirea fraților noștri mai mici aflați în suferință. 

Cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului, Anului Nou 2021,precum și a Bobotezei adresăm tuturor alese doriri de sănătate și mântuire, pace și bucurie, fericire și mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună dimpreună cu salutarea tradițională: 

La mulți ani binecuvântați Hristos în mijlocul nostru! 


Dat în Bisericile Parohiale la Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, vineri 25  decembrie în două mii două zecelea an al scrierii Istoriei Mântuirii noastre. ( Stil îndreptat joi 7 ianuarie  în al două mi două zeci și unu lea an al scrierii Istoriei Mântuirii noastre stil neîndreptat )

Coperta 2: Infecția cu covid19 

Nașterea Domnului scut împotriva necazurilor și a suferinței 2020

Sursa text și spot foto Secretariatul Parohiei Băbeni III Valea Mare 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia