BNR lansează o monedă aniversară la împlinirea unui secol de învățământ superior românesc la Cluj

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 30 septembrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj.


Caracteristicile monedei sunt următoarele:


valoare nominală: 10 lei;

metal: argint;

titlu: 999‰;

formă: rotundă;

diametru: 37 mm;

greutate: 31,103 g;

calitate: proof;

cant: zimțat.

Aversul monedei prezintă clădirea și numele Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.


Reversul monedei prezintă Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai”, o carte deschisă pe care se găsește inscripția „TRADITIO NOSTRA UNACUM EUROPAE VIRTUTIBUS SPLENDET”, inscripția circulară „100 DE ANI DE UNIVERSITATE ROMANEASCA LA CLUJ” și anii „1919-2019”.


Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.


Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint.


Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 385,00 lei.


Monedele din argint cu tema 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj au putere circulatorie pe teritoriul României.


Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sursa text Banca Națională a României foto lansare monede spot Secretariatul Parohiei Băbeni III Valea Mare pe 23 septembrie 2019

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia