Comunicat slujiri în Arhiepiscopia Râmnicului, la cinstirea Sfinților Martiri Brâncoveni

Începând din data de 21 iunie a anului 1992, când în ședința de lucru a Sfântului Sinod a fost hotărâtă recunoașterea solemnă a sfințeniei Voievodului Constantin Brâncoveanu, dimpreună cu fii săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache Văcărescu, având ca dată de prăznuire ziua de 16 august a fiecărui an. Moaștele lor au fost aduse în pelerinaj la ctitoria sa de la Horezu, în zilele de 11-12 octombrie ale anului 2014, acestea  au fost aduse de la o altă ctitorie a domnitorului martir situată la kilometrul 0 al orașului București, pusă sub ocrotirea Sfântului Mare Gheorghe purtătorul de biruință. Aici la Horezu, După Sfânta Liturghie din ziua de duminică 12 octombrie 2014 , Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit obștii monahale a  Sfintei Mănăstiri Hurezi, situată în satul Romanii de Sus, orașul Horezu, județul Vâlcea o părticică din moaștele sfântului ctitor. Astfel Voievodul Brâncoveanu,  a devenit ocrotitorul ceresc al orașului Horezu alături de alte sfinte moaște ce se află în patrimoniul religios al Mănăstirii Hurezi, cărora li se vor adăuga după restaurarea și consolidarea bisericii cu hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul cunoscută credincioșilor drept Parohia Târg Horezu I, o părticică din Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Irodion  de la Mânăstirea Lainici, județul Gorj.
Pentru a-și cinstii după cuviință sfântul ctitor obștea Mănăstirii Hurezene, așteaptă pe toți pelerinii să se alăture în comuniune de rugăciune. Sfânta Liturghie va fi oficiată vineri 16 august 2019, pe un podium special amenajat în curtea sfântului locaș, din soborul  arhiereilor ce va oficia Sfânta Liturghie fac parte:

Îmaltpreasfințitul Părinte  Academician Doctor + Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei
 Îmaltpreasfințitul Părinte  Doctor  + Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului
Îmaltpreasfințitul Părinte  Doctor  + Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului 
Preasfințitul Părinte Doctor  + Andrei Episcopul Covasnei și Harghitei 
Preasfințitul Părinte Doctor  + Visarion, Episcopul Tulcii

Preasfințitul Părinte Doctor  + Paisie Lugojanul,   Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. 

Amintim,  de asemenea, că, la finalul Sfintei Liturghii din acea duminică (12 octombrie 2014), a oferit mai multor persoane  ce au promovat anul comemorativ omagial al Sfinților  Brâncoveni, diploma și medalia anului omagială la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică . tot atunci Sa , a mai oferit în dar ierarhilor prezenți precum stareților și starețelor câte o icoană relicvar cu chipul sfinților.

Sursa text Secretariatele parohiale



 
     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia