Postul, Taina Spovedaniei și Taina Sfintei Împărtășanii, medicamente pentru curățirea sufletelor și trupurilor de impuritățile păcatelor pentru a ne face vrednici ca oarecând Fiul risipitor de primirea hainei celei albe în Ziua cea neînserată a învierii de obște.

Miluiește  -  mă Dumnezeule,  miluiește mă !
(stih din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Episcopul Cretei , canon ce se săvârșește în Biserica Ortodoxă la Slujba Pavecerniței Mari , fragmentat în patru părți de luni până joi, în prima săptămână a Postului celui Mare,  urmând a se citii integral miercuri seara ,în săptămâna a cincea a Postului Mare , în cadrul Slujbei numită Denia Canonului celui Mare. )


Județul Vâlcea
2019



Preafericirii Sale,
Înaltpreasfințiților și Preasfințiților P0ărinți
Preacuvioșilor și Preacucernicilor Părinți
Preacuvioaselor maici
Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române,  Familiei Regale, precum și tuturor ostenitorilor
Excelenței Sale Domnului Președinte al României,
Doamnei Prim –ministru al României,
Domnului ministru al culturii şi identităţii naţionale,
Domnilor Președinți ai celor două camere ale Parlamentului României,
Domnilor comandanți ai instituțiilor militare,
Domnule Președinte al Consiliului Județean Vâlcea,
Domnului Prefect al Județului Vâlcea,
Domnilor primari,
Personalului medical,
Ostenitorilor din presă, precum și tuturor credincioșilor și credincioaselor,   
Iubiți credincioși și credincioase,

„Iată  acum, vremea potrivită! Iată acum, ziua mântuirii!”; „Deşteaptă-te cel ce dormi şi te scoală din morţi şi te va lumina Hristos!” (1)
Unul crede că poate să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Ce l ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă; fiindcă Dumnezeu l-a primit (2) 
“ Toți suntem o singură prescură din care se va aduce jertfa Mielului la Sfânta Euharistie “Prin jertfa lui Hristos, pâinea care este hrana trupului material în timpul epiclezei , prin Pogorârea Duhului Sfânt se metamorfozează devenind Trup tainic Hristologic făcându –i pe cei ce se arată vrednici a-L gusta nemuritori.
Și în acest an iar și iar a sosit data Răstignirii lui Hristos, de 2019 ani încoace, oamenii își aduc aminte de evenimentele petrecute precum: Intrarea în Ierusalim, când copii și poporul l –a primit în cântări cu ramuri de finic și salcie pre închipuind săbiile cu ajutorul cărora încercau să – l apere considerându – l pe bună dreptate un cavaler, însă peste câteva zile vom vedea că aceeași oameni vor condamna cavalerul la moarte  pe cruce scuipându – l, batjocorindu – l și bătându – l cu palmele, pumnii și biciul.   
Hristos a săvârșit multe minuni pentru poporul pe care l-a iubit printre acestea numărându –se  prefacerea apei în vin, săturarea mulțimii oamenilor cu cinci pâini și doi pești, tămăduirea de orice boală și orice  suferință , precum și multe altele.  El a spus: “Eu sunt Calea, Adevărul  și Viața, nimeni nu vine la Tatăl  decât prin Mine.” (3) 
Domnul lumii Iisus Hristos, merge de bună voie spre patimă, se așază în groapă, se pogoară cu sufletul în iad  urmând ca a treia zi să învieze pentru  noi, să ne răscumpere din păcatul strămoșesc. Dacă am fost  cu luare aminte la slujbele ce s –au săvârșit în perioada pregătitoare Praznicului la care ne –a învrednicit Bunul Dumnezeu, să ajungem și anul acesta am văzut că în alcătuirea lor predomină rugăciunile de pocăință și iertare a păcatelor. După cum am văzut și în frumosul Canon alcătuit de marele ierarh Andrei Criteanul, Episcopul Cretei, am văzut acolo că după fiecare Tropar se cântă Miluiește –mă Dumnezeule, miluiește –mă. Acesta este după cum spune Preafericitul Părinte Daniel,   este „apelul la unicul izvor al vieții veșnice – Hristos care a biruit moartea”.(4) Hristos, prin Nașterea din Fecioara Maria, prin Răstignire, Îngropare și Înviere a biruit negura păcatelor aducătoare de moarte golind Iadul și dăruind tuturor celor ce cred în El, viață veșnică pentru a încuraja și întări în credință poporul și pe Sfinții apostoli a spus:„Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”(5)  Chipul luminos al coroanei creației omul este acela care inspiră întotdeauna gingăşie, foarte multă  nobleţe, bunătate şi foarte multă  nădejde. Spre deosebire de chipul cel întunecat al omului care inspiră răutate, imprevizibilitate, instabilitate. Omului i se luminează  chipul atunci când se îndeletnicește cu practica rugăciunii omul  care se roagă devine părtaş luminii celei dumnezeiești . Rugăciunea însăşi devine o sursă de lumină. Rugându-ne mai mult, putem deveni oameni de lumină. Devenim lumină prin bunătatea pe care o împărtăşim, prin binele pe care suntem gata să îl facem în orice clipă. Putem devenii oameni plini de lumină mai ales atunci când ne împărtăşim cu Cel care este lumina necreată, fiinţială, cu Hristos. El este adevărata sursă a luminii noastre. Oamenii caută lumini în toate părţile. Unii idolatrizează raţiunea, însă decuplarea raţiunii de la Dumnezeu naşte monştri.
Devenim fii luminii atunci când Hristos, ne împărtășește iubirea Sa nemărginită. De asemenea, mai putem devenii purtători de lumină dacă renunţăm la păcat, dacă începem să ne vedem propriile noastre neputinţe.(6)  Noi, în general,vedem neputinţele celorlalți când ne preocupă cercetarea amănunțită a acestora.

Sfântul apostol Pavel într –una dintre scrierile adresate păstoriților săi  Îl numește pe Hristos „chipul lui Dumnezeu celui nevăzut”.(8)  De asemenea, în Sfânta Scriptură avem consemnat  să facem om după chipul și asemănarea noastră.   Omul este deci coroana creației Dumnezeirii care datorită căderii în păcat a pierdut Raiul parțial și a rămas cu dorul de mântuire, însă acum pentru a recâștiga Raiul omul trebuie să postească, să se spovedească, să se Împărtășască și să facă fapte bune .
Mântuirea înseamnă unirea omului trecător și muritor cu Dumnezeu cel netrecător și nemuritor, cu Dumnezeu cel Veșnic, izvorul vieții veșnice și al bucuriei veșnice” „Nu putem să ne dăm noi înșine viață veșnică, ci singurul care poate face acest lucru este Dumnezeu cel Milostiv”(9)  Așadar, mântuirea se poate realiza numai  în comuniune, iubindu- ne unii pe alții ca într- un gând să mărturisim cum ne învață Hristos, în Biserica Sa.
„Învierea nu este un fenomen natural, un ciclu în natură cum credeau unii dintre păgâni când venea primăvara” „Învierea pe care o dăruiește Hristos nu este revenirea la viața trecătoare pământească, ci intrarea într-o viață fără durere, fără suspin și fără sfârșit. Numai Hristos Domnul, Izvorul vieții Veșnice poate să ne dăruiască prin milostivirea Sa, prin mila Sa, prin harul Său această mântuire”(10) .  Expresia a milui întâlnită în rugăciuni,  semnifică și a  ne dărui harul pentru a dobândi viața veșnică.
Anul acesta la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod  reflectăm la imaginea și tradițiile satului românesc amintindu-  ne și de preoții, învățătorii, primarii și de figurile luminoase ale Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, precum și de traducătorii cărților bisericești într – un cuvânt de toți aceea care au contribuit la formarea  intelectuală și umană a fiecăruia dintre noi, precum și la buna administrare a celor primite de la predecesori. 
Sărbătorile se trăiesc la intensitate maximă numai după o perioadă de pregătire a sufletului și a trupului când creștinii reînnoiesc haina cea  întinată a Sfântului Botez prin Taina  Sfintei Spovedanii, apoi după primirea dezlegării cuvenite îl primesc pe Hristos, tainic sub forma Sfintei Împărtășanii, Cele patru mari posturi din cursul anului bisericesc sunt o adevărată școală a  virtuților, valorilor și tradițiilor cultului creștin. Sfântul apostol Pavel , în scrisoarea trimisă Efesenilor spune : “   Să vă dezbrăcaţi de vieţuirea de mai îna¬inte, de omul cel vechi care se strică prin poftele amăgitoare şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre. Să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, cel după Dumnezeu, zidit întru dreptate şi în sfinţenia adevărului”(11)      
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale revărsate peste noi și – L rugăm să dăruiască tuturor sănătate, pace și întru toate bună sporire.

Hristos a Înviat !


Dat în Bisericile Parohiale Băbeni III Valea Mare, Ciorăști, Câineni I ȘI Marcea,
Protoieriile Râmnicu Vâlcea, Călimănești și Drăgășani,
La Praznicul Învierii Domnului, duminică 28 aprilie 2019
Copertă dedicată anului omagial  al Satului românesc ( al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești .Icoana Învierii Domnului, pictură pe lemn stil bizantin, din Catedrala Ortodoxă Română cu hramul Sfânta Treime Baia Mare, Episcopia Maramureșului și Sătmarului.


1  Epistola către Efeseni capitolul 5 versetul 14 
2 Epistola către Romani, capitolul 13 versetele 11 – 14 respectiv capitolul 14 versetele 1 - 4
3  Sfânta Evanghelie consemnată de Sfântul apostol și evanghelist Ioan capitolul 14 versetul 6 
 4 *** https://basilica.ro/patriarhul-daniel-miluieste-ma-dumnezeule-miluieste-ma-este-apelul-la-unicul-izvor-al-vietii-vesnice-hristos/ 
 5 Sfânta Evanghelie de la sfântul apostol și evanghelist Ioan capitolul 11 versetul 25
6  *** https://episcopiahusilor.ro/ps-ignatie-cand-dumnezeu-vine-sufletul-tau-devii-tu-insuti-lumina 
7 Epistola către Coloseni, capitolul 1 versetul 15 
8 Facerea capitolul 1 versetul 26 
9  Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 
 10 Idem
 11 Epistola către efeseni capitolul 14 versetele 22 – 24 



Sursa text și spot foto Secretariatele Parohiale 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia