PELERINAJUL DE FLORII 2019, ÎN ARHIEPISCOPIA RÂMNICULUI (Video)

Cu Binecuvântarea și în prezența Părintelui Arhiepiscop Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului, s-a alăturat și în anul dedicat Satului românesc (preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) 2019, tuturor Eparhiilor Patriarhiei Române, evenimentul de aici s-a desfășurat în cele patru protoierii după următorul program, în zilele de sâmbătă, 20 aprilie, și duminică, 21 aprilie:

Pentru Protoieriile Râmnicu Vâlcea și Călimănești


Clericii și credincioșii au fost așteptați la eveniment începând cu ora 15.00, la Biserica Parohiei Înălțarea Domnului, cunoscută credincioșilor drept Catedrala cartierului Ostroveni. Aici a fost oficiată, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi ostenitori în cadrul Administrației Arhiepiscopale, precum și cei din cadrul celor două Protoierii Slujba Vecerniei și binecuvântare ramurilor de salcie și a iconițelor Praznicului pe care sfințiții slujitori le-au dăruit ca semn al Binecuvântării Domnului, tuturor celor prezenți. De la ora 17.00 procesiunea a avut loc pe următorul traseu:

bd. Tineretului – str. Luceafărului – str. Dacia (cu oprire la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul) – bd. Calea lui Traian (cu oprire la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva și Biserica Toți Sfinții) – Aleea Castanilor – str. Carol I – Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea.

La sosirea pelerinilor la Catedrală Întâistătătorul Râmnicului, a rostit cuvântul de învățătură în care a evidențiat:


„În Duminica Floriilor și la procesiunea din Sâmbăta lui Lazăr purtăm cu noi în această trecere, în acest pelerinaj, ramuri de salcie și flori în mână, semne ale biruinței asupra ispitelor, ce vin din biruința lui Hristos asupra morții lui Lazăr, înviat a patra zi, și din biruința lui Hristos asupra propriei Sale morți. Când purtăm ramuri de salcie, flori și lumânări în mână, în procesiune, noi purtăm, de fapt, simbolul sufletului nostru luminat de credință și de fapte bune și ne gândim adesea că suntem trecători prin această lume. Pelerinajul de Florii este, de fapt, o adeverire a biruinței lui Hristos asupra păcatului, asupra morții și asupra iadului, prin Învierea Sa proprie din morți”.

După rostirea frumosului cuvânt Înltpreasfinția Sa, a binecuvântat cu Agheasmă rostind rugăciunea rânduită Icoana Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, pictată în stil bizantin conform tradiției ortodoxe de către responsabilii pictori ai celor două Protoierii.

Pentru Protoieria Drăgășani

De asemenea, și clericii și credincioșii Municipiului Drăgășani, au fost așteptați să se alăture comuniunii cu ierarhul lor în rugăciune începând cu ora 10.30, la Biserica Parohială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Izvoranu din Municipiul Drăgășani, județul Vâlcea, unde a avut loc Sfânta Liturghie și binecuvântarea ramurilor de salcie care și aici, au fost împărțite pelerinilor. După momentul liturgic procesiunea a urmat traseul:

Biserica Adormirea Maicii Domnului, str. Trandafirilor – str. Tudor Vladimirescu – str. Decebal – Piața Pandurilor (Primăria Municipiului Drăgășani) – str. Traian – str. Profesor Nicoliță Sanda – str. Bisericii.


La finalul procesiunii, chiriarhul Râmnicului a rostit cuvântul de învățătură și binecuvântare în cadrul căruia a evidențiat rolul ramurilor de finic sau salcie precum și semnificația pelerinajului:

„Iar purtarea lor în ziua Sâmbetei lui Lazăr, care a fost înviat din morți a patra zi de către Mântuitorul Hristos, ne aduce aminte de nădejdea învierii pe care trebuie să aibă fiecare creștin Pelerinajul are o conotație sfântă, dată mai ales de lucrarea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos pe pământ. Timp de trei ani și jumătate, de-a lungul și de-a latul Palestinei, de-a dreapta și de-a stânga Iordanului, Mântuitorul Hristos a fost pelerin, vestind Evanghelia pe care Tatăl i-a dat-o Lui. Acest pelerinaj a avut ca scop nu numai vestirea Evangheliei, dar și întărirea credinței că El este Mesia, Cel așteptat, că El aduce mângâierea trupească și sufletească tuturor celor care aleargă la El cu nădejde. El a adus mângâiere tuturor celor obidiți de păcate; celor neputincioși fizic; celor lipsiți de lumina ochilor, de puterea de a merge, de a se ridica și de a se uita către chipul cu care vorbeau; celor care nu puteau să-și deschidă gura, pentru că erau lipsiți de darul vorbirii. Toți aceștia au primit de la Mântuitorul mângâiere, alinare și ajutor. Acest ajutor nădăjduim să îl primim și noi, toți cei care participăm la acest Pelerinaj de Florii, care reprezintă un preambul al Învierii sau al bucuriei mari pe care o vom simțim în noaptea de Înviere, când cu toții vom cânta Hristos a înviat!”. De asemenea, și aici, a fost sfințită Icoana Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, pictată în stil bizantin conform tradiției ortodoxe , de către responsabilii pictori ai Protoieriei Drăgășani. După sfințire Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe credincioși ca, la sfârșitul celor șase săptămâni de post, să intensifice rugăciunea și pocăința în Săptămâna Pătimirilor, când suntem chemați ca să fim mai aproape Mântuitorului Hristos în timpul trădării, umilințelor și suferințelor purtării crucii și răstignirii, pentru a ajunge la simțirea bucuriei Învierii Sale.

Pentru Protoieria Horezu


Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, 21 aprilie, a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru clerul și credincioșii acestor locuri. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Nașterea Maicii Domnului, Târg Horezu, lângă sediul Protoieriei începând cu ora 10.00, după citirea pericopei evanghelice a urmat o scurtă meditație:

„Evanghelia praznicului Intrării Domnului în Ierusalim (Ioan 12, 1-18) relatează fapta Mariei, sora lui Lazăr, care, în semn de recunoștință pentru minunea învierii fratelui ei, a vărsat mir de mare preț pe picioarele Lui și le-a șters cu părul capului ei. Maria, sora lui Lazăr, este o altă femeie decât femeia păcătoasă despre care vorbește Sfântul Evanghelist Luca, pentru că pocăința femeii păcătoase nu s-a petrecut în Betania, ci în Nain.

Minunea învierii lui Lazăr a avut loc cu câteva zile înainte de serbarea Paștilor iudaice, astfel mulțimi de oameni se adunaseră la Ierusalim. Auzind de cele petrecute în Betania, aceștia L-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos cu strigări de bucurie, ramuri de finic în mâini, așternând hainele înaintea Sa, asemenea unui împărat”.

După Sfânta Liturghie a avut loc și aici, sfințirea ramurilor de salcie ce au fost oferite tuturor celor prezenți. În continuare de la ora 12.00, procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu:


Sfânta Cruce așezată în fața Primăriei orașului Horezu – statuia Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (amplasată în fața Liceului Constantin Brâncoveanu) – Biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

Ajunși la Biserica cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserica, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, a rostit și aici un frumos cuvânt de zidire duhovnicească în cadrul căruia a subliniat:

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am participat la această procesiune de Florii, o procesiune cu veche tradiție în istoria Bisericii noastre Ortodoxe. Pelerinajul de Florii este însoțirea de către noi a Mântuitorului Hristos pe drumul de la Betfaghe până la Ierusalim, așa cum L-au însoțit mulțimile în ziua în care a intrat ca «împărat» pe mânzul asinei în cetatea Ierusalimului. Toți cei din Ierusalim auziseră de minunea învierii un om, mort de patru zile, a prietenului Său Lazăr. Mulți dintre ei știau, pentru că au fost alături de surorile lui Lazăr în Betania și luaseră parte la înmormântarea lui. Știau că este fără de suflare și apoi au văzut, cum la chemarea Mântuitorului, Lazăr a ieșit așa precum a fost depus în mormânt, înfășurat și uns cu miresme. Toți acești oameni, care veneau spre Ierusalim ca să-L însoțească pe Hristos, au aflat la poarta cetății copii care țineau ramuri de finic și strigau: “Osana!”, adică “Slavă întru cei de sus!”. De asemenea, Îl strigau “Fiul lui David!”, recunoscându-L ca fiind Mesia Cel așteptat. Numai că aceste clipe de bucurie pentru Mântuitorul s-au schimbat, peste câteva zile, în clipe de calvar. Aceiași oameni care în această zi au strigat: “Osana! Fiul lui David!”, peste numai câteva zile vor striga: „Răstignește-L!” “Răstignește-L!, fiind puși la cale de conducătorii religioși ai poporului evreu.

Pelerinajul, are mult folos duhovnicesc pentru viața credincioșilor. Acest pelerinaj pe care l-am făcut și noi astăzi, până la această biserică istorică, ne întărește în credința în Iisus Hristos, că El este Mesia, Cel așteptat, Care a luat asupra Sa păcatele lumii și a adus pace neamului omenesc. Există această credință din vechime, că toți cei care participă la un pelerinaj, Dumnezeu le iartă păcatele. De aceea, Îl rugăm pe Dumnezeu ca să ierte păcatele noastre, să întărească viața noastră, să ne dea putere ca să călcăm peste toate puterile vrăjmașului și să împlinească toate rugăciunile pe care noi, preoții, le-am făcut pentru dumneavoastră la Sfânta Liturghie, dar și cele pe care le-ați înălțat dumneavoastră
lui Dumnezeu.”
Și la Horezu, evenimentul s-a încheiat cu sfințirea icoanei paznicului.














































































































Foto: Arhiepiscopia Râmnicului și preot Petre Popa  spot foto Secretariatele Parohiale

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia