Sărbătoarea Înălțării Domnului în Parohia Băbeni III

Comunitatea creștinilor ortodocși se află astăzi 17 mai 2018, în Joia cea Mare și Sfântă a Înălțării Domnului cu Trupul la cer de – a dreapta Tatălui, evenimentul a avut loc la patruzeci de zile de la Slăvita Sa, Înviere din morți.

În cadrul liturghiei cuvântului  (adică prima parte a Sfintei Liturghii) după citirea apostolului rânduit a fost citită Evanghelia Sărbătorii pe care o găsim în rândul scrierilor Sfântului apostol și evanghelist Luca, la capitolul 24 versetele 36  - 53.

“În vremea aceea, după ce a înviat din morţi, Iisus a stat în mijlocul ucenicilor Săi şi le-a zis: Pace vouă! Iar ei, înspăimântându-se şi înfricoşându-se, credeau că văd un duh. Și Iisus le-a zis: De ce sunteţi tulburaţi şi pentru ce vi se ridică astfel de gânduri în inimile voastre? Vedeți mâinile Mele şi picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi, că duhul nu are carne şi oase precum Mă vedeţi pe Mine că am. Şi, zicând acestea, le-a arătat mâinile şi picioarele Sale. Deci, încă necrezând ei de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei I-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi, luând, a mâncat înaintea lor. Apoi le-a zis: Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre Mine în Legea lui Moise, în proroci şi în psalmi. Atunci le-a deschis mintea ca să priceapă Scripturile. Şi le-a spus: Aşa este scris, şi aşa trebuia să pătimească Hristos şi să învieze din morţi a treia zi, și să se propovăduiască în numele Său pocăinţa spre iertarea păcatelor la toate neamurile, începând de la Ierusalim. Voi sunteţi martorii acestora. Şi, iată, Eu trimit peste voi făgăduinţa Tatălui Meu; însă voi să şedeţi în cetatea Ierusalimului până ce vă veţi îmbrăca cu putere de sus. Și i-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-Și mâinile, i-a binecuvântat. Şi, pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu. Amin.  ”  

În cuvântul de învățătură susținut Preacucernicul Părinte Petre Popa, a  arătat legătura între Sărbătorile Învierea Domnului, Înălțarea Domnului și Eroii neamului Românesc.
  “ Hristos cel ce S- a înălțat la  cer și a făgăduit Sfinților Săi apostoli trimiterea Duhului cel sfințitor care  este și va fi până la sfârșitul veacurilor, prin intermediul rugăciunii în mijlocul nostru, rugăciunea este legătura noastră liberă și conștientă cu toată Sfânta și de Viață Făcătoare și ne despărțită Treime. Așadar, omul câns se roagă în fața Icoanei Hristice sau a oricărui sfânt cu lumânarea și candela aprinse  omul se înalță spiritual trebuie să ne aducem aminte de cuvântul Mântuitorului  „Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră”?Așadar, până la sfârșitul veacului atât cât Bunul Dumnezeu va voii noi , vom face amintire despre evenimentele din  viața  Mântuitorului legătura indisolubilă între Înviere, Înălțare și Eroii unui neam este mărturisirea credinței, a unității și demnității prin aceste trei elemente ne cunoaștem trecutul omagiindu –i și pomenindu – i la Sfânta Liturghie unde cu toții suntem în comuniune.”
La finalul Sfintei Liturghii în curtea lăcașurilor de cult a fost oficiat Parastasul Eroilor.




























































Sursa text și spot foto Secretariatul Parohiei Băbeni III Valea Mare, foto preot Petre Popa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia