În aşteptarea timpului duhovnicesc al Triodului

Duminica a 33-a după Rusalii, care urmează, este numită în calendarul bisericesc a Vameşului şi a Fariseului, după pericopa evanghelică de la Luca, capitolul 18, versetele 10-14, care se citeşte la Sfânta Liturghie în această duminică, în care ni se relatează pilda rostită de Domnul nostru Iisus Hristos despre atitudinea în rugăciunea de la Templul din Ierusalim a vameşului şi a fariseului. Cu această duminică, conform calendarului bisericesc, intrăm în perioada liturgică a Triodului.

Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, se împarte în trei mari perioade cu dată de început va­riabilă, în funcţie de data Sfintelor Paşti: perioada Triodului - care începe cu trei săptămâni înainte de Postul Mare, durează până în Sâmbăta Paştilor, având în total 10 săptămâni; perioada Penticostarului - care începe din Duminica Învierii şi durează până la Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Pogorârea Sfântului Duh), şi perioada Octoihului - cea mai lungă perioadă a anului bisericesc, ea începând odată cu Postul Sfinţilor Apostoli şi ţinând până la începutul Triodului din următorul an.

Perioada Triodului este cel mai important timp duhovnicesc din anul bisericesc. Înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica a rânduit această perioadă de pregătire duhovnicească. Numită după cartea în care sunt redate, pe larg, slujbele bisericeşti din acest răstimp, perioada Triodului se distinge prin specificul profund duhovnicesc şi de pocăinţă al conţinutului liturgic. Etimologic, cuvântul „triod” provine din grecescul triodion, format din cuvintele „tria” - trei, şi „odi” - odă, adică cântare în trei ode/strofe.

Triodul este calea pe care trebuie să o parcurgă omul pentru a se învrednici să participe la marea taină a Răstignirii şi Învierii Domnului. În perioada Triodului, Biserica Ortodoxă ne învaţă că, pentru a ne pregăti cum se cuvine, trebuie să urmăm un drum greu, în trepte, care este un urcuş spiritual al fiecăruia dintre noi, la capătul căruia ne aşteaptă bucuria Învierii.

Sursa articol consemnat de Pr. Ciprian Florin Apetrei și publicat în Ziarul Lumina Rubrica Theologica spot foto Secretariatul Parohiei Băbeni III Valea Mare arhivă pe 26 ianuarie 2018

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia