Sfântul Antim Ivireanul Mitropolitul Țării Românești cinstit la ctitoriile Sale din București și Râmnic

În fiecare an 27 septembrie este zi de aleasă bucurie pentru perlele Sfântului Antim Ivireanul cele două monahale care – i  poartă numele la București și la Râmnic așadar, programul liturgic a debutat în seara zilei de marți când un sobor de preoți și diaconi din cadrul mănăstiri au săvârșit Slujba Vecerniei unită cu Litia, apoi în Ziua cinstirii ocrotitorului programul a continuat cu Slulujba Utrenie și Sfânta Liturghie arhierească săvârșită la București de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar  patriarchal respective la Râmnic de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului la ambele ctitorii ierarhii au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi cuvântul de învățătură pe meleaguri Vâlcene a fost rostit de către Îmaltpreasfințitul Todosie, Părintele Arhiepiscop le – a împărtășit preoților și numeroșilor credincioși prezenți la Sfânta Liturghie faptul că “Dumnezeu l-a înzestrat pe  ierarhul de origine georgiană cu daruri alese: minte ageră, darul priceperii și iscusinței în sculptură și în pictură. Era pasionat de aceste două laturi artistice și, în același timp, era preocupat de contemplarea lui Dumnezeu în rugăciune, în meditație, era iubitor de cele sfinte, adevărate și drepte”.
Înaltpreasfinția Sa a menționat pelerinajul suferinței din tinerețea sfântului care, la maturitatea vârstei, intelectuale și duhovnicești, a ajuns, în anul  1690 la curtea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, unde s-a remarcat în diferite ascultări, dar mai ales în cea de tipograf.
„Ridicat la rangul de episcop al Râmnicului în anul 1705, și-a continuat lucrarea sa nu numai de ierarh, ci și de scriitor și tălmăcitor al cărților sfinte, tipărind aici nouă cărți. Vrednicia sa l-a propus să fie, după un testament al mitropolitului Teodosie, în anul 1708, mitropolit al Țării Românești. În această demnitate, Sfântul Antim continuă tipărirea de carte, pe care o considera hrană duhovnicească pentru cler și popor. Deși georgian de neam, s-a identificat cu poporul pe care l-a păstorit într-atât încât a învățat limba română atât de bine încât, prin scrierile sale, a îmbogățit-o, ridicând limba literară și liturgică la cea mai mare înălțime.
Păstorește până în anul 1716. Călătorește, se ostenește în activitatea sa misionară în toate părțile Mitropoliei Țării Românești, aducând hrană duhovnicească păstoriților săi. Poposește în cetăți și în sate, îmbărbătează pe toți preoții și credincioșii, dându-le hrana izvorâtă din învățăturile cele folositoare.
Cele mai de seamă scrieri ale sale sunt Didahiile, cele 28 de predici la praznicele împărătești, la sărbătorile Maicii Domnului și diferite tâlcuiri la Sfintele Evanghelii. A tipărit 63 de cărți, dintre care 21 în limba română.
S-a dovenit a fi și un iubitor al lăcașurilor de cult, ctitorind biserici și mănăstiri, sau restaurându-le pe cele zidite de înaintașii săi, a înființat o școală de caligrafie, o școală de sculptură, o școală de pictură, dar a gândit să lase și o operă nemuritoare, întrupare a credinței, a operei și calităților sale: biserica Mănăstirii Antim, făcută după planul său propriu. Întreaga lucrare poartă amprenta sfințeniei, sfințenie primită și prin jertfa mucenicească săvârșită în anul 1716”. “ deasemenea și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Varsanufie, mulțumind fraților arhierei pentru frumoasa slujire și prezență aici în de Dumnezeu păzita cetate de scaun a episcopului devenit în anul 1992 datorită recunoașterii Sfințeniei Sale Sfântul sinod a decis ca de atunci adică din  anul 1992 și până la Sfârșitul veacurilor ziua de 27 septembrie ca ziua pomenirii înscrisă în calendare și în rânduiala liturgica sub numele Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul mitropolitul Țării Românești. Răspunsurilee liturgice au fost oferite de către grupul psaltic Metania al Catedralei Arhiepiscopale aflat sub bagheta dirijorală a Preacuviosului Părinte Protosinghel Meletie Țurcanu .
























































































Sursa text și spot foto  Secretariatul Parohiei Băbeni III Valea Mare foto Arhiepscopia Râmnicului și preot Gheorghe Anca       

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor. În Patriarhia Română funcţionează 45 de instituţii medicale şi farmaceutice

31 ianuarie 2018. Parastas pentru Voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia